40 år med video og Motorsport
Fra Manøvreprøver til Formel 1

For 40 år siden i 1983 filmede jeg for allerførste gang et Manøvreprøve arengement i min hjemby Aalestrup. Jeg købte mit første  fotografiapparat som 7-årig. Det kostede 20 kroner og kunne kun tage sort hvide billeder. Det blev aldrig til det helt store da det jo kostede en formue for at få billederne fremkaldt. Men da jeg som voksen var en af de første som købte en videomaskine – der kunne  deles i to så man kunne tage optagedelen med over skuldrene. Så måtte jeg jo leje et kamera i nabobyen Aars.
 
Jeg lejede det i en weekend – men hvad skulle jeg så filme? Kort tid inden var jeg startet med at køre orienteringsløb i JAS i Hobro. Derfor vidste jeg at nogen af dem jeg kørte Orienteringsløb sammen med – og mod – også kørte noget hurtige der hed manøvreprøver. Og lige netop denne weekend blev der kørt i nogle industriområder i hjembyen Aalestrup. Jeg havde knap nok trykket på optageknappen før den første dramatik var i kassen. En af deltagerne i en ganske almindelig privatbil – en Toyota Starlet væltede om på taget. Der var nok ikke andre i miles omkreds der havde set et videokamera før, men de første var begyndt at købe videomaskiner. Så kort tid efter uheldet dukkede nogle folk op der spurgte om de kunne købe en kopi af de optagelser jeg lavede. De fik dem vist helt gratis hvis de selv kom med deres egen videomaskine og et bånd det kunne overspilles på. 
 
Jeg fandt på et senere tidspunkt ud af at man faktisk kørte en Manøvreprøver turnering rundt i Jylland. Så begyndte at filme flere af disse løb og bagefter sælge optagelser til kører og tilskuer. En af mine første kunder var Henning Smed fra Viborg der var anden kører i en af bilerne. Han viste optagelserne til en klub kammerat fra Viborg - Svend Bjørn der kørte i en Vauxhall Chevette. De begyndte begge 2 at besøge mig ret ofte på mit lille værelse i Aalestrup. Vi hyggede med Rallyvideoer – men de købte også  kopier af alt hvad de så med hjem. På et tidspunkt havde jeg et ærende i byen - men Svend Bjørns Chevette holdt bag min bil i garagen - så jeg spurgte Svend Bjørn om han ville flytte den så jeg kunne få min bil ud. Men Svend var jo helt væk i videokiggeriet – så han stak mig bare nøglerne og sagde at jeg selv kunne flytte den.
Så jeg har faktisk kørt i Betty som den blev kendt under senere – dog kun nogle få meter.
 
Vores venskab udviklede sig til at jeg fik en del køreture i Betty på andenkørersædet med videokameraet - så vi kunne få lavet noget onboard. Selv min kæreste fik en dag en køretur i Chevetten. Svend Bjørn deltog ind imellem også i noget endnu vildere som man kaldte DM i Rally.
Det gjorte Henning Smed ikke – så han tilbød at tage med mig som assistent til at bære noget af det tunge udstyr. Nogle år senere købte jeg en mikrofon og spurgte Henning om han ikke kunne prøve at snakke med nogle af kørerne. Her 40 senere hjælper Henning så stadigt – men nu både som fotograf, reporter, onboardtekniker og speak forfatter. Det er blevet til langt over 1000 Rallyløb her iblandt en god stak EM og VM. Der er leveret masser af Tv programmer med næsten alt forskelligt Dansk Motorsport til Eurosport, Motors TV og de fleste Danske Tv kanaler. I 1992 fik jeg sendt det første Rally program på DR, og her 40 år senere mere end 1 Rally program på Tv dagligt året. 
 
Jeg er oprindeligt uddannet automekaniker, men de sidste 30 år har jeg levet af jobs inden for mediebranchen. Jeg har været fast tilknyttet Tv2/Nord i mere end 10 år som freelancefotograf med gennensnitligt 100 timer om måneden. Jeg har lavet folketingsvalg på Christiansborg – lavet interview med Bill Clinton. Og så har jeg været fotograf på viasat programmet Michael Schumackers comeback til Formel 1,  samt de fleste Zulu Djævleræs programmer. I 2013 blev der produceret reklamefilm for Citroen Norge med den første verdensmester i Rallycross Peter Solberg. Den største enkelt stående produktion hvor vi bla. Monterede 16 stk. GoPro kameraer i 1 bil.
 
Sjovt at tænke tilbage til hvordan det kunne været gået hvis ikke en Toyota Starlet var væltet i 1983. ߘ?

PETER MORTENSEN, Stifter af RACE MEDIA NETTV
 

 

 

Hit Counter